Afrika’ya Havaleler 41 Milyar Dolara Düşecek

Afrika Ekonomik Komisyonu (ECA) tarafından Afrika Birliği Komisyonu (AUC) ile ortaklaşa hazırlanan Kıtasal Göç Raporu 2021, Dünya çapındaki hükümetlerin COVID-19 ile mücadeleyi desteklemek amacıyla, işçi dövizlerini kolaylaştırmak ve artırmak için etkili adımlar atması gerektiğini tavsiye ediyor.

Kıtasal Göç Raporu 2021’in verilerine göre, Afrika ülkelerine yapılan havalelerin 2020’de kaydedilen 44 milyar dolardan bu yıl 41 milyar dolara düşmesi bekleniyor.

Covid-19 pandemisi bu düşüşün ana nedenlerinden biri olarak belirtiliyor. Ayrıca öngörülen bu yüzde 5,4 oranlık düşüş bir yana, Africa News tarafından hazırlanan bir rapor, ”işçi dövizlerinin artık Afrika’da bir sermaye kaynağı olarak, doğrudan yabancı yatırım akışlarından daha fazla esneklik ve güvenilirlik” gösterdiğini açıkladı.

Raporda ayrıca, bu düşüş her ne kadar pandemiye bağlansa da havale masraflarının yüksek olmasının Afrika’ya yapılan para transferlerinin engellenmeye çalışılması olarak görüldüğü belirtildi. Örneğin, kıtaya 100 $ havale yapmak isteyen bir gönderici, bu değerin yüzde sekizine eşdeğer bir ortalama masrafı ödemek zorunda kalacak. Rapora göre, bu ortalama havale masrafları BM’nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 10 olan yüzde üç hedefinden beş puan daha yüksek.

Afrika’da Havale Maliyetini Nasıl Düşer

Raporda belirtildiği gibi bazı Afrika ülkeleri havale transferlerinin masraflarını düşürmek için birtakım adımlar attı. Atılan bu adımlardan bazıları “düşük maliyetlerle elektronik ve mobil para transferlerine izin vermek için esnek döviz kontrollerini” içeriyor.

Kıtasal Göç Raporu 2021, üye Devletlerin göçmenleri ve ailelerini, havale gönderme ve almayı kolaylaştırmak için yasa ve yönetmelikleri kabul ederek desteklemelerini tavsiye ediyor. Rapora göre bu, “düşük maliyetli transfer araçlarını kurmak amacıyla bankalar ve diğer havale işleme kurumları arasında rekabeti teşvik ederek” yapılabilir.

Afrika’da önemli bir sorun haline gelen bu durum için Kıtasal Göç Raporu 2021, sadece cep telefonu tabanlı para transfer hizmeti olan Mpesa gibi dijital transfer sistemlerini öne çıkarıyor enteresan bir şekilde blockchain tabanlı daha hızlı ve geleceği şekillendirecek çözümlerden hiç bahsetmiyor.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.