Binance Smart Chain (BSC) Nedir?

2019 yılının nisan ayında kurulan ve Binance kripto para borsasına ev sahipliği yapan Binance Chain, yatırımcılara büyük bir kolaylık sağlamıştı. Akıllı kontrat (smart contracts) projelerinin yaygınlaşması ile birlikte ise, blockchain’lerdeki bir handikap göze çarptı. Konvansiyonel blockchain’lerde ölçeklenebilirlik sorunları mevcuttu, akıllı kontratlardaki hızlı alım-satım işlemlerine yeterli esneklikte cevap veremiyorlardı ve sistemde kilitlenmeler meydana geliyordu. Bunun en belirgin örneği, 2017 yılında Ethereum blockchain’inde %25 oranında işlem yoğunluğuna sahip olan CryptoKitties projesidir.

Ölçeklenebilirlik problemine karşı çalışmalara başlayan Binance ekibi, 2020 yılı eylül ayında Binance Smart Chain teknolojisi ile karşımıza çıktı.

Binance Smart Chain

Binance Smart Chain (BSC), Binance Chain ile koordine çalışan farklı bir blockchain’dir. BSC, akıllı kontrat işlemlerine uyumluluğu sayesinde ekosisteme hızlı bir işlem gücü sağlamaktadır. Aynı zamanda BSC, Ethereum Sanal Makinesi (EVM) ile de uyumluluk halindedir.

İşlev olarak bu tanımlamalarla uygulamaya koyulan BSC, Binance Chain ile koordine olarak çalıştığı için onun üzerindeki yükü de kendi üzerine almaktadır. Prensipte ayrı birer blockchain olan BSC ve Binance Chain, işlev olarak birbirini desteklemektedir.

Binance Smart Chain’in Ethereum Sanal Makinesi ile olan uyumluluğu ise, Ethereum ağında kurulan merkeziyetsiz uygulamaların (dApp) kolayca BSC’ye taşınabilmesini sağlamaktadır. Bu özellik sayesinde birkaç işlem ile, popüler bir uygulama olan MetaMask‘ımızın BSC’ye entegrasyonunu sağlayabiliriz.

BSC Nasıl Çalışır?

Öncelikle şunu belirtelim ki Binance Smart Chain, Proof of Stake (PoS) sistematiği ile çalışmaktadır. Proof of Work ve Proof of Stake, blockchain çalışma prensiplerinde önemli iki kavramdır ve bu iki kavramın kullanıcılar tarafından bilinmesi önem arz etmektedir.

BSC’de, blok üretim süreleri üç saniyeyi bulmaktadır ve her blok, doğrulayıcılar tarafından BNB stake edilerek üretilir (Proof of Staked Authority). Üretilen her blok ile, doğrulayıcılara o blok’un içindeki işlem ücretleri hediye edilir.

Çapraz Zincir Özelliği

Daha önce de belirttiğimiz gibi BSC ve Binance Chain birbirinden tamamen bağımsız iki blockchain olmasına rağmen, uyumluluk halindedirler. Binance Chain, yoğunlukla alım-satım işlemlerinde hizmet verirken; BSC ise merkeziyetsiz uygulamaların geliştirilmesi, akıllı kontratların sisteme entegrasyonu ve kullanıcıya sunulmasına ev sahipliği yapmaktadır. Çapraz çalışma prensibi ile bu iki blockchain, kullanıcılara geniş bir kullanım kolaylığı sağlıyor.

BEP-20 Nedir?

İki blockchain arasındaki çapraz geçişler; Binance Chain’e ait olan BEP-2 ve BEP-8 tokenlerinin BSC için geliştirilen BEP-20 tokenleri ile takas edilebilmesi ile mümkün olmaktadır. Bu tokenlerin zincirler arasında taşınması ise, kullandığımız browserda aktive ettiğimiz herhangi bir Binance Chain cüzdanından kolaylıkla yapılabilmekte.

image 2
Binance Smart Chain (BSC) Nedir? 3

Hızlı Büyüme Grafiği

Binance Smart Chain diğer blockchain’lere kıyasla henüz genç olmasına rağmen, hızlı bir büyüme sergiliyor. Zincire bağlı adres sayısı 60 milyonun üzerinde iken, günlük işlem sayısı 3 milyonu buluyor ve ağ üzerinde geliştirilmiş proje sayısı ise 70’in üzerinde.

Daha önce de belirttiğimiz gibi akıllı kontratların sistemde rahat çalışabilmesi yaklaşımı ile ortaya çıkan BSC ağı üzerinde, yenilikçi merkeziyetsiz finans (DeFi) projeleri göz doldurmaya başladı. Bu göz dolduran platformlardan biri ise şüphesiz ki PancakeSwap. Uniswap’ın önemli bir rakibi olan PancakeSwap, milyonlarca kullanıcı kazanmış durumda. BSC ağında çalışan başka platformlara örnek verecek olursak, son zamanlarda isimlerini duyuran Binance Liquid Swap ve DeFi Staking projelerini de belirtebiliriz.

Son Söz

Binance Chain’e ait işlem yükünü ortadan kaldırmak ve onunla paralel çalışabilmek için ortaya çıkan Binance Smart Chain, merkeziyetsiz uygulamaların geliştirilmesi için bir altyapı sağlıyor. Bu sayede Binance Chain, trade işlemlerine hizmet sağlama konusundaki gücünü koruyabiliyor. İki zincir arasındaki geçişlerin yanı sıra BSC’nin Ethereum Sanal Makinesi ile de entegre olabilmesi, projelerin Ethereum ekosisteminden Binance ekosistemine akma eğiliminde olacağının önemli bir göstergesi.

Binance, araştırma-geliştirme çalışmalarına devam ediyor ve her geçen gün yeni projelerle karşımıza çıkmaya devam edeceğe benziyor.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.