Bitcoin Madencileri Temiz Enerji Arayışında

Kripto varlık endüstrisindeki madencilerin yeni enerji arayışları, Bitcoin madencileri tarafında tüm dikkatleri nükleer enerji kaynaklarına yöneltti. Yeni çözüm fikri, kripto para endüstrisinin çevre üzerindeki olumsuz etkisine ilişkin artan endişelerin ortasında geldi.

Bitcoin, yüksek karbon ayak izine yönelik devam eden ve artan eleştirilerin ortasında, Bitcoin madencilik şirketleri şu anda nükleer enerji kaynağına yönelmeye başladı.

Bitcoin madencilik şirketi Compass Mining, 2021 temmuz ayında nükleer enerji girişimi olan Oklo ile ortaklık kurduktan sonra nükleer enerjiye adapte olmuştu. Oklo, tam ölçekli bir nükleer reaktörün muazzam lojistik engellerini ortadan kaldırmak için, sözde “mikroreaktörler” inşa ediyor.

Bir Amerikan enerji firması olan Talen Energy, ABD merkezli bir Bitcoin madenci şirketi TeraWulf Inc. ile de benzer bir ortaklık kurduğunu duyurdu. Talen, girişimi desteklemek için Pennsylvania’da dört Amerikan futbolu sahası büyüklüğünde bir maden tesisi inşa ediyor. Talen’in Başkanı Alex Hernandez;

“Nautilus Cryptomine” olarak adlandırılan madencilik sitesinde Amerika Birleşik Devletleri’nde güvenli bir yerde çıkarılan uygun düzenleyici programla ile sıfır karbonlu madeni paralar oluşturacak. dedi.

Alex Hernandez

Bu tür ortaklıkların temel nedeni, Bitcoin’in net bir kirletici olarak itibarına ve nükleer endüstrinin temiz enerji üretme kabiliyetine iniyor. Bu sayede, Bitcoin madenciliğinde gereken elektriği üretmek için zararlı fosil yakıtlarını kullanmak yerine nükleer fisyon, karbon emisyonu olmadan aynı sonuçları sağlayabilir.

Talen Energy başkanı Alex Hernandez ayrıca, Bitcoin madenciliğinin enerji sağlayıcısına ve enerji şebekelerine hizmet etmenin yanı sıra yeni bir gelir akışı sağladığını da öne sürdü.

Bitcoin’in Enerji Sorunu

Bitcoin’in yüksek karbon emisyonları taşımayan temiz ve güvenilir enerjiye acil ihtiyaç duyduğu artık ortadadır ve çevre üzerindeki etkisi belgelenmiştir. Cambridge Üniversitesi’ne göre, Bitcoin ağı yılda 100 terawatt saatin (TWh) biraz altında tüketiyor. Bu durum, Bitcoin ağını dünyanın en çok enerji tüketen ülkelerindeki bazı şirketlerle aynı listeye yerleştiriyor. Geçen yıl ağ 141 TWh’ye kadar enerji tüketiyordu, bu da enerji tüketimi açısından dünyanın ilk 30 ülkesinden biri olacağı anlamına geliyordu.

Bu enerji tüketiminin tam olarak ne kadarının karbon ayak izine dönüşeceği, enerjinin ne kadarının yenilenemeyen veya karbon yoğun enerji kaynaklarından elde edildiğine bağlıdır. Cambridge Üniversitesi’ne göre, Bitcoin ağının sadece %39’u yenilenebilir enerjiyle çalışıyor.

Ayrıca Bitcoin madenciliği makinelerinin genellikle kısa raf ömrüne sahip tek amaçlı makineler olması nedeniyle, madencilik de çok fazla elektronik atık üretiliyor.

Dijital trendlerin istenmeyen sonuçlarını izleyen Digiconomist web sitesinin kurucusu Alex de Vries tarafından, yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, Bitcoin yıllık bazda Hollanda kadar e-atık üretiyor.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.