Çin, Kripto Paralara Baskı Uygulamaya Devam Ediyor
Çin, yine kripto paralara baskı uygulamak için yollar arıyor. Bugün yapılan açıklamayla kripto para madenciliği sektörünü yasaklı listenin taslağına alınmış durumda.
Çin’in ‘negatif liste’ olarak adlandırdığı, yasak sektör ve endüstrilerin bulunduğu bu liste hem Çinli hem de yabancı yatırımcıları kapsıyor. Reuters’in yaptığı habere göre kripto para madenciliği de bu listenin taslak versiyonuna eklendi.
Yasaklı sektör listesine eklenenler olduğu kadar çıkan sektör de var. Kripto para madenciliği eklenirken bu sene içinde sektör çıkmış durumda. Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu’nun raporuna göre 2020 yılında bu listede 123 sektör bulunuyordu. Ancak 2021 yılında 117 sektör bulunuyor.
Çin, kripto paralara baskı uygulamaya başladığından beri piyasa zor durumlar yaşıyor. Ayrıca Bitcoin madenciliğinde dünya lideriyken getirdiği yasaklardan sonra bu liderliği Amerika’ya kaptıracak gibi gözüküyor.
Çin Kripto Paraya Karşı Önlemlerde İş Birliği İçinde!
Çin yaptığı açıklamada, itibari para birimleri ve kripto para birimleri arasında ticaret yapılmasına izin veren tüm hizmetlerin artık yasa dışı faaliyetler olarak değerlendirildiğini belirtmişti. Sonrasında devlet daireleri ile birlikte ülke içinde kripto paraları bitirmek için harekete geçmişti.
Çin Merkez Bankası (PBoC), Çin Siber İdaresi ve Kamu Güvenliği Bakanlığı da dahil 10 Çin devlet dairesi, ortaklık kurdu. Kurulan bu ‘koordinasyon mekanizması’nın amacı yasa dışı kripto para birimi işlemlerini belirlemek. Bu amaçla kripto para izleme platformlarında iyileştirmeler yapılacak.
PBoC yaptığı açıklamayla, çok sayıdaki kurumun iş birliğiyle, Çin yasalarına uygun şekilde kripto para piyasasını çökerteceğini bildirmişti.
Çin Merkez Bankası’ndaki (PBoC) ödeme ve mutabakat departmanı müdürü Wen Xinxiang, stablecoinlerin popülaritesinin artışının ülkeler açısından endişe verici olduğunu dile getirmişti.
Wen’e göre kripto para birimlerinin çıkardığı zorluklardan biri ticari bankaları ve ödeme kurumlarını aradan çıkararak çalışabilmesi. Ayrıca bankaların ödeme hizmetlerinde sorun yaratarak takas kuruluşlarının da zayıflamasını sağlıyor.
Çin bu yıl içinde birçok madencilik çiftliğini kapattı ve kripto para borsalarını askıya aldı. Bu işlemlerin daha da artacağını belirtirken bir yandan da CBDC üzerinde çalışmalarını sonlandırmaya çalışıyor. Çin Merkez Bankası CBDC’nin uygulama noktasına geldiğini bildirmişti.