DASH Coin Nedir?

Kripto para birimi Dash, 2014 yılında piyasaya sürüldü ve toplam piyasa değeri 920 milyon dolar. Dash coin ismi çıkana kadar isminin iki kez değiştirildiğini biliyor muydunuz?

Dash’ kelimesi ‘Dijital’ ve ‘Nakit’ kelimelerinin bir karışımıdır. 18 Ocak 2014’te Evan Duffield tarafından “Xcoin (XCO)” olarak piyasaya sürüldü. 28 Ocak 2014’te ismi “Darkcoin” olarak değiştirildi ve daha sonra 25 Mart 2015’te Dash olarak değiştirildi.

Dash coin, Bitcoin gibi ödeme göndermek veya almak için kullanılabilen dijital bir para birimidir. Aslında Dash, Bitcoin’in kullandığı blockchain teknolojisinin üzerine inşa edildi, ancak bazı önemli iyileştirmeler yapıldı.

Dash, Bitcoin’den daha çok gizlilik ve daha yüksek işlem hızı sunduğu için popülerlik kazanmıştır. Bunu, aşağıdakileri içeren benzersiz bir model yardımıyla başarabilir

Dash Litecoin’den çatallandı ve Litecoin’de Bitcoin’den çatallandı. Çatal meydana geldiğinde bir hata oluştu ve ilk iki gün içinde 1,9 milyon DASH tokenın madencilik ile kazımına neden oldu. 1.9 milyon, şimdiye kadar var olacak toplam Dash coinin yaklaşık %10’u demek oluyor!

Bu hatadan sonra Evan Duffield coinin baştan başlatılmasını önerdi. Ancak Dash topluluğu bu şekilde devam etmesine karar verdi.

Dash Nasıl Kullanılabilir?

Dash, Bitcoin ve Litecoin gibi diğer kripto para birimlerine göre avantaj sağlayan birçok özelliğe sahiptir. Dash, aşağıdaki üç özellik nedeniyle işlemleri daha özel ve hızlı bir şekilde yapmak için kullanılabilir:

  • Masternodes
  • PrivateSend
  • InstantSend

Masternodes

Bitcoin blok zincirinde, blok zincirinde gerçekleşen işlemleri doğrulayan madenciler bulunur ve doğrulama çalışmaları için ödüllendirilirler. Benzer şekilde, Dash blok zincirinde de madenciler var, ancak sistemde fazladan birde Masternodes bulunuyor.

Bir kullanıcının Masternode olabilmesi için en az 1000 DASH coin bulundurması gerekir.

Masternode, Dash şifreleme ağındaki kritik işlevleri yerine getiren özel sunucular olarak işlev görür. Özel gönderme işlemlerinden (Private Send), anlık gönderme işlemlerinden (Instant Send) ve yönetim, hazine sisteminden sorumludurlar.

Bu Masternode’lar ağın güvenliğini artırır ve işlemlerin nakit işlemler kadar hızlı olmasını sağlar. Bu, Masternode’larda para ve çabaya sebep olur, bu çaba karşılığında ağ tarafından ödüllendirilirler.

Bir Masternode, madencilik ile kazılan Dashcoin’den alınan toplam ödülün% 45’ini alır. Yani, 1 Dashcoin’in madenciler tarafından çıkarıldığını varsayalım, aşağıdaki şekilde bölünecektir:

  • 45% ödülleri (0.45 DASH ) madencilere gidiyor
  • 45% ödülü (0.45 DASH ) masternode’lara gidiyor
  • 10% (0.10 DASH ) daha fazla ağ iyileştirmesi için finansmana gidiyor.

Özel Gönderme İşlemleri (Private Send)

Bitcoin blok zinciri ile ilgili sorunlardan biri tamamen halka açık olmasıdır. Bunun anlamı, bir Bitcoin işlemi yaparsanız, dünyadaki internet erişimi olan herkes bu konuda aşağıdaki verileri öğrenebilir:

  • Her Bitcoin işleminin göndereni ve alıcısının genel adresi
  • Gönderilen Bitcoin miktarı ve işlem ücretinin miktarı
  • Bu Bitcoin’in dahil olduğu önceki işlemler

Ancak Dash, işlemlere gizlilik katan Private Send adlı bir hizmet sunar. Bu nedenle, Dash işlemleri geri dönük izlenemez ve kullanıcıların kimliği dünyaya açıklanamaz. Private Send sadece Masternode tarafından kullanılabilir.

Anlık Gönderme İşlemleri (Instant Send)

Ortalama olarak, bir Bitcoin işleminin onaylanması yaklaşık 10 dakika sürer. Öte yandan, Visa veya Mastercard kullanan bir işlem için yalnızca birkaç saniye sürer. Bu çok büyük bir fark değil midir?

Bu, Bitcoin’in ölçeklenebilirliği ve kitlesel olarak benimsenmesi konusunda birçok soruyu gündeme getirdi. Dash “Instant Send” adlı özel bir hizmet ile bu sorunu çözüyor. Instant Send‘i kullanarak, Nakit işlemleri Masternode ağı tarafından neredeyse anında onaylanır.

Normal bir Dash işlemi üzerinde Instant Send hizmeti için ekstra bir maliyet vardır. Normal bir Dash işlemi yaklaşık 2,5 dakika içinde yapılır, bu da Bitcoin’e göre daha hızlı olduğunun göstergesidir.

İşleminiz için ekstradan küçük bir ücret ödeyerek Masternode işleminizi anında yapmasını sağlayabilirsiniz.

Kendi Kendini Yöneten ve Kendine Fon Toplayan Protokol

Bitcoin’de, bir blok kazıldığında, ödülün %100’ü madencilere gider. Ancak, Dash ile tüm madencilik ödüllerinin %10’u Dash’a geri dönüyor.

Başka bir açıklama ile kendi kendini yöneten ve kendi kendini finanse eden bir model üzerinde çalışır. Bitcoin’in aksine, Dash’in ağı, DASH teknolojisinde daha fazla iyileştirme yapmak için kendisini finanse edebilir.

Temel olarak toplanan Dash, daha sonra Dash kripto parasının büyümesini ve ilerlemesini finanse etmek için kullanılan bütçeye eklenir. Bu, Dash kripto para biriminin kendi büyümesini ve benimsenmesini finanse edebileceği anlamına gelir.

Bu özelliklerinin yanında çoğu işletme herhangi bir kripto para birimini kabul etmese de, Dash bu alanda bir miktar başarı elde etti. 27 Temmuz 2021’de bir perakende tasarruf uygulaması olan Dash Direct’i başlattı. Uygulama, 155.000’den fazla mağazada ve 125 web sitesinde Dash kullanarak alışveriş yapmanızı sağlar. Ayrıca, indirim tutarının perakendeciye bağlı olduğu indirimleri de içerir.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.