Düzenleyiciler, Stablecoin’ler İçin İnceleme Talep Ettiler!

Uluslararası Menkul Kıymet Komisyonları Örgütü (IOSCO) ve Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) hazırladıkları bir raporda, geleneksel ödeme şartlarının stablecoinlere de uygulanması gerektiğini bildirdi.

IOSCO Başkanı Ashley Adler konuyla ilgili açıklamada bulundu.

“Bu rapor, finansal sistem için stablecoin düzenlemelerinin etkilerini anlamak ve bütünlüğünü korumak için ihtiyaç duyulan standartlar hakkında açık ve pratik rehberlik sağlamayı hedefliyor.

Ashley Adler

Raporda sunulan tekliflerin, 2022’nin başlarında bir sonuca ulaştırılmadan önce kamu istişare aşamasından geçmesi gerekecek. Eğer kabul edilirse, bu düzenleyici yaklaşım stablecoin operatörlerinin (sağlayıcılarının, örneğin Tether gibi), siber saldırılar ve operasyonel riskler de dahil olmak üzere belirli risklere karşı yaklaşımları tanımlayan tüzel kişilikler kurması gerektiği anlamına geliyor.

Stablecoin Nedir?

Stablecoinler adı üstünde sabit kripto paralardır ve genellikle ABD Doları gibi fiat (itibari) para birimlerinin fiyatına sabitlenirler. Bitcoin ve diğer lider kripto paralara ya da altcoinlere göre çok daha az değişken olurlar.

Aslında, stablecoin’ler genellikle bir köprü olarak kullanılmaktadır ve diğer kripto para birimleri arasında alım satım yapılmasına olanak sağlar. Bazen de yatırımcılar için güvenli liman olurlar. Kripto para endüstrisi için çok önemli olmalarına rağmen stablecoin’lerin varlığı ve konumu yoğun tartışmalara yol açmaktadır.

Diğer stablecoinlere kıyasla ve piyasa değerine göre açık ara lider olan Tether, ilk zamanlarda %100 ABD doları tarafından desteklendiğini iddia etmişti. Günümüzde ise senetler ve diğer varlıklar tarafından da desteklendiğini söylüyor.

Bir Tether sözcüsü daha önce verdiği bir röportajda, Tether’in 24 saatlik işlem hacmine yaklaşan başka bir stablecoin yok, bu da Tether’in yatırımcılara verdiği güveni kanıtlıyor demişti.

Fakat bu güven aynı zamanda Tether için tartışmaların da merkezinde yer alıyor. 2021 Mayıs ayında, Tether’in rezerv dağılımı, Tether’lerin %3’ünden daha azının nakit olarak desteklendiğini gösterdi. 2021 Ağustos ayında ise, şirketten gelen benzer bir rapor, bu rakamın %10’a yükseldiğini gösterdi.

Tüm bunlarla beraber Tether, son aylarda tartışmalarla uğraşmak zorunda kalan tek stablecoin operatörü değil. USDC stablecoin’in arkasındaki şirket Circle, 2021 Temmuz ayından itibaren SEC soruşturması kapsamında. Ayrıca ağustos ayında şirket, Circle’ın eski bir yan kuruluşu olan Poloniex‘in gerekli lisans olmadan dijital varlık değişimi olarak faaliyet göstermesinden dolayı SEC’e 10 milyon doların üzerinde ceza ödedi.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.