Ethereum Altair Yükseltmesi Nedir?
Ethereum blok zincirinin madencilere ödeme şeklini değiştiren London Hard Fork yükseltmesinin üstünden yaklaşık iki buçuk ay geçti ve şimdi blok zincirinin geliştiricileri, Altair yükseltmesi için 27 Ekim Çarşamba gününe hazırlanıyor.
Altair yükseltmesi, PoW (Proof of Work) konsensüs protokolünden PoS (Proof of Stake) konsensüs protokolüne geçilecek olan Ethereum 2.0 için, Beacon Chain‘in (işaret zinciri) ana ağda ilk yükseltmesidir. Ethereum Cat Herders olarak bilinen merkeziyetsiz bir grup proje yöneticisine başkanlık eden Pooja Ranjan‘a göre, bu, “Ethereum’ın PoS (Proof of Stake) geçmeden önce Beacon Chain’e (işaret zincirine) yapılan tek yükseltme” olabilir.
Beacon Chain (İşaret Zinciri) Nedir?
2020 Aralık ayında ilk bloku oluşturulan Beacon Chain, proof of work protokolüne paralel olarak ana ağ üzerinde çalışan bir proof of stake zinciridir. Beacon Chain ayrıca yeni bir algoritma oluşturan FAZ 0 aşamasıdır. Ethereum 2.0 ağının iskeletini oluşturur ve proof of stake protokolünü yöneterek shard yapılarını koordine eder.
Beacon Chain öncelikle Ethereum ekosistemindeki stake ve doğrulayıcı (Validator) kavramlarına odaklanır. Bilindiği gibi şu an kullanılan sistemde Ethereum blok zinciri, işlemleri doğrulamak için madencileri kullanmaktadır ve her madenci, kriptografik bir bulmacayı çözen ilk kişi olmak için özel donanımlara ihtiyaç duyar. Beacon Chain ile staking sistemi bu sorunu ortadan kaldırmayı amaçlar ve yerine kullanıcıların ETH’lerinin bir kısmını sisteme kilitlemesine izin vererek, ademi merkeziyetçilik ve güvenlik sağlamaktadır. Madenciler bu sayede stake ile daha fazla ETH ödülü almaya hak kazanmaktadır.
Ayrıca Ethereum ana ağını, FAZ 1 aşamasına taşıyan ve uyumlu çalışan 64 blok zinciri oluşturarak sıkışık ağdaki işlemleri daha çok hızlandıracak olan “shard zincirleri” için hazırlar. Ethereum Vakfı’ndan alınan belgelere göre, Ethereum 2.0’yi tamamen işlevsel hale getirecek bu özelliğin 2022 ‘de olması bekleniyor.
Şu an için Beacon Chain, kullanıcıların ETH’yi stake etmesine izin veriyor fakat geri çekmesine izin vermiyor. Pooja Ranjan konu ile ilgili şu açıklamayı yaptı:
Birleştirmeden sonra, proof of work protokolünden proof of stake protokolüne tam bir konsensüs mekanizması geçişi olacak. 2022’de gerçekleşecek olan bir sonraki yükseltme ile kullanıcılar stake paralarını geri çekebilir.
Pooja Ranjan
Ayrıca bu yükseltme bir birleştirme olmasa da, doğrulayıcı node’ları çalıştıranlar için yine de çok önemlidir.
Altair Yükseltmesinin Faydaları
Ethereum çekirdek geliştiricilerinin çalışmalarını koordine eden Tim Beiko‘ya göre Altair yükseltmesinin üç ana faydası var. İlk olarak, yükseltmeden sonra geliştiriciler, Beacon Chain üzerinde light-client oluşturabilecekler. Light-client , blokları ve işlemleri doğrulamak için tam node yazılımından daha az hacimlidir; Tam blok zinciri ile sürekli olarak senkronize olması gerekmez, bu da Light-client’i ağla etkileşim kurmanın daha kolay bir yoluna ihtiyaç duyan insanlar için ideal hale getirir.
Ayrıca Beiko, stakerler’ın oturdukları yerden kazanç elde edemeyeceklerini, node’larını çevrim içi tutmaları ve en son yazılıma güncellenmeleri gerektiğini söyledi. Aksi durumda ceza alabileceklerini de sözlerine ekledi. Beiko son olarak, Beacon Chain’in ağ üzerinde sorunsuz bir şekilde yükseltilebildiğinden emin olmak istediklerini belirtti.
Altair Yükseltmesinden Önce Node’ların Yükseltilmesi Gerekiyor
Bu arada, kullanıcıların node’larını yükseltmesi gerekiyor. Ethereum 2.0’a geçişi koordine eden Danny Ryan, insanların yaklaşık yarısının node’larını zaten güncellediğini ve bu işlemin yaklaşık 10 dakika kadar sürdüğünü söyledi. Kalan kullanıcıların node’larını yükseltmemesi durumunda aşırı yoğunluğun zincir bölünmesine karşı blockchain ağını savunmasız hale getirebileceği önemle belirtiliyor. Bu arada geçtiğimiz ağustos ayında Ethereum’un Geth yazılım istemcisi kullanıcılarının node hatasından sonra yazılımlarını yükseltmediği zaman yaşanan tam olarak bu durumdu.
05 Ağustosta Londra hard fork’u olarak bilinen bir önceki ağ yükseltmesi, sisteme bir dizi değişiklik getirmişti. Özellikle EIP-1559 protokolüyle işlem ücretleri madenciler tarafından alınmadan hiçbir kullanıcının erişemeyeceği bir cüzdana yönlendirildi.
Altair yükseltmesinde bu kadar sert bir yenilenme yok ve ağın sıradan kullanıcılarını etkilemeyecek. Ancak Ethereum’un geleceğine doğru atılmış kesinlikle önemli ve büyük bir adım.