IFO Nedir? (Initial Farm Offering)

IFO, DEX (Merkezi Olmayan Borsa) platformları tarafından popüler hale getirilen yeni bir tür token satış yöntemidir. Benzersiz fon toplama yöntemi olan IFO PancakeSwap’ta yapılmaktadır.

Peki IFO tam olarak nedir?

Basit olarak anlatmak gerekirse farming yöntemiyle katılan projelerin fon oluşturmasını sağlamaktır. Kullanıcılar, IFO aracılığıyla piyasaya çıkmamış tokenları ön satış ile ucuza satın almış olur.

PancakeSwap üzerinden kullanıcı istediği herhangi bir IFO’ya katılabilmek için CAKE-BNB havuzuna likidite sağlar. Bu likidite karşılığında LP token verilir ve bu LP tokenlar ile IFO’ya katılarak LP karşılığında token satın alınır. Tüm LP tokenlar gönderilmez veya IFO’nun zamanı geçerse eldeki tokenlar CAKE token olarak kişinin hesabına geçer.

Likidite Nasıl Ekleyebilirim?

İşlemlere başlamadan önce PancakeSwap profilimizi aktifleştirmemiz gerekiyor. Sonra CAKE-BNB likiditesi sağlamak için TrustWallet ya da MetaMask gibi bir cüzdan eklemeliyiz. Cüzdanı da ekledikten sonra ne kadar sermaye ayırdığımızı belirlememiz gerekiyor. “Add Liquidity” butonu karşımıza hangi iki tokenı istediğimizi soracak. IFO’ya katılmak için bizden CAKE-BNB isteniyor o yüzden biz de seçeneklerden birinde CAKE diğerinde ise BNB seçiyoruz.

Ekran Resmi 2021 09 20 15.38.05.png
IFO Nedir? (Initial Farm Offering) 3

Bu ekranda, seçtiğimiz CAKE miktarına göre elimizde olması gereken BNB miktarı otomatik gösteriliyor. İkisini sağlayacak kaynakları satın alarak likidite ekliyoruz. PancakeSwap, IFO satışı sonrasında kullanılan CAKE tokenlarını yakar. Ayrıca, IFO tamamlandıktan sonra kullanıcıların cüzdanlarına LP tokenlar ve IFO için harcanmayan tokenlar geri gönderilir.

Harcanmayan LP Tokenlar Ne Demek?

Over Flow metodu olarak da geçen bu sistem çok fazla yoğunluk olursa uygulanıyor. Over Flow, LP token sağlayan kullanıcıların ortak bir havuzdan pay almasıdır. Örnek vermek gerekirse, satılacak toplam 1000 adet token var ve sizin yaptığınız yatırım havuzunun %0,5’ine denk geliyor ve bu da 5 tokene denk geliyor. Durum böyle olduğunda yüksek talepten dolayı elinizdeki pay ile düşük miktarda token alırsınız. Elinizdeki LP’den 5 tanesi düşer ve hak kazandığınız 5 tokenı alırsınız. Elinizde kalan yani harcanmayan tokenlar da size geri verilir. Bu sayede maddi bir kaybınız olmaz.

Başka bir örnek vermek gerekirse, IFO’da 10 milyon dolarlık bir fon toplanırsa sizin yaptığınız katkı oranıyla eş miktarda IFO’dan hak kazanırsınız.

Tabii sektörün içinde olanlar IFO‘yu; IDO (İnitial Dex Offering), ICO (İnitial Coin Offering), IEO’ya (İnitial Exchange Offering) benzetmiş olabilir. Hepsinin temeli aynı ve hepsi fon toplamak için yapılmıştır ve sadece yolları farklıdır.

Diğer Fon Toplama Yöntemleri Nelerdir?

IDO‘lar merkezi olmayan borsalarda (DEX’lerde) gerçekleşir. Proje yatırımcıları ön satışın bitmesini beklemeden tokenlara ulaşabilir. Yatırımcıların tokenlara erken erişme isteği, IDO’nun çok tutulmasına sebep olmaktadır. IDO’lara katılmak için, yapıldığı platformda hesap açılmalı ve KYC doğrulamasını tamamlamanız gerekmektedir. IDO’nun yapıldığı platform, yatırımcıdan kendi tokenını elinde tutmasını veya likidite sağlamasını isteyerek bazı şartlar koşmaktadır. Şartları sağlayanlar IDO’dan üstlerine düşen pay oranında token alırlar.

ICO bir başka fon toplama yöntemidir. Kripto para dünyasının en temel yatırım yöntemlerinden birisidir. Bir nevi ön yatırım olan ICO inşaat halindeki bir evi satın almaya benzer. ICO’da yaptığınız yatırımlar yeni bir şirketin hisseleri gibidir. Eğer alacağınız ya da ortak olacağınız tokenı iyi tanımazsanız zararlı çıkabilirsiniz. Burada özellikle ortak olacağınız projenin ne yapmak istediğini, bunu yapacak gücünün olup olmadığını, ne kadar sürede yapacağını ve ne tür yatırımlar kabul ettiğine dikkat etmek gerekir.

ICO’da da çok hızlı bir şekilde kazanç sağlanabilir ancak projenin dolandırıcı olma ihtimali de çok fazladır.

IEO‘da bir fon toplama yöntemidir. Çoğunlukla IDO’ya benzeyen bu yöntemi diğerlerinden ayıran en büyük fark kendi borsasında işlem görmesidir. IDO ve IFO satış ve etkinlik için bir başka platforma gerek duyarken, IEO kendi platformunda işlem yapar. IEO’da tüm işlemlerden yine IEO’yu gerçekleştiren borsa sorumludur.

IEO diğerlerinin aksine reklam ve pazarlama gibi işlerle uğraşmayarak birçok masraftan kaçınmış olur.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.