KYC (Know Your Customer) Nedir?

KYC, dolandırıcılık ve kara para aklamaya karşı bir önlem mekanizmasıdır. Firmalar müşterilerinden ayrıntılı kimlik bilgileri isteyerek AML programıyla şüpheli kişilerin ayırt edilmesini sağlar.

AML (Anti-Money Laundering) Nedir?

AML suçluların yasa dışı yollarla kazandıkları paraları gizlemeye yönelik yasaları, düzenlemeleri ve prosedürleri temsil eder. 1989’da kara para aklamayı durdurmak için birkaç ülke birleşerek FATF (Mali Eylem Görev Gücü) kurduğunda kara para aklama küresel bir suç olarak tanındı.

AML yasaları, market manipülasyonu, yasa dışı malların ticareti, vergi kaçırma ve vergi kaçırma gibi suç faaliyetlerini ve bunlardan elde edilen parayı gizlemek için kullanılan yöntemleri hedef alır. En sık görülen para aklama yöntemleri arasında uyuşturucu trafiği, suçlu kişilerin işletmelerinden dağıtma ve bir şirket hesabına yatırılıp sonra suçluların çekmesi vardır.

AML yasaları, kredi veren veya müşteri mevduatını kabul eden bankaların ve diğer finans kuruluşlarının kurallara uyarak kara para aklamaya yardımcı olmadıklarından emin olur. AML ile KYC her ne kadar benzer görünseler de aralarında bazı farklar vardır. KYC banka gibi şirketlerin kimlik bilgileri ve resimleriyle gerçek bireyler olup olmadıklarını doğrularken, AML ise uluslararası seviyedeki kişileri araştırır. Eğer bu kişiler daha önce çeşitli suçlardan ceza almış veya aranan listesine eklenmişlerse AML kişileri gerekli mercilere ulaştırır.

Borsalar KYC Kullanırken, Bankalar İkisini De Kullanır

KYC’nin bir başka kullanım alanı da, yatırım danışmanlarının müşterilerinin risk toleransı, yatırım bilgisi ve finansal durumu hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmasını sağlayan bir yatırım prosedürü olmasıdır.KYC her müşterinin genel finansal durumunu değerlendirmek açısından çok önemlidir. Kişilere karşılayamayacakları ödenekleri vermez. Bu sayede hem müşterisini hem de kendini korur. Kara para aklamaya karşı savaşan bir başka firma da IMF‘dir.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.