SushiSwap Nedir?

SushiSwap, kullanıcıların kripto paraları alıp satabilecekleri bir platformdur. Ethereum ağı üzerinde çalışan platform, kullanıcı ağını teşvik etmeyi amaçlayan bir yazılımdır.

Uniswap ve Balancer gibi platformlara benzer şekilde çalışan SushiSwap, hedeflere ulaşmak için bir dizi likidite havuzu kullanır. Kullanıcılar ilk olarak varlıkları akıllı sözleşmelerle kilitler ve sonrasında bu havuzları daha farklı kripto para satın alıp-satmak için kullanır.

Giderek artan sayıda merkezi olmayan finans (DeFi) platformundan biri olan SushiSwap, kullanıcıların merkeziyetli bir kuruma ya da aracıya ihtiyacı olmadan kripto para birimi alım-satımı yapmalarını sağlıyor.

Bir DeFi platformu olan SushiSwap’ın yerel tokeni SUSHI tokendır. SUSHI token sahipleri önemli kararlar ve işleyiş ile ilgili değişiklikleri önerebilir ve diğer kullanıcılar tarafından sunulan tekliflere oy verebilir.

SushiSwap ve UniSwap

SushiSwap, 2020 yılında Chef Naomi takma isimli bir kişi veya grup tarafından oluşturuldu. Kurucu kişi ya da ekip, SushiSwap’ın temelini oluşturmak için Uniswap’ın kullandığı açık kaynak kodunu kopyaladı.

SushiSwap daha sonra, Uniswap’taki özel bir havuza para kilitlediklerinde SUSHI token ödülleri vererek kullanıcıları cezbetti. SushiSwap kodu hazır olduğunda, o havuzdaki fonlar SushiSwap’a aktarıldı.

Fonlar SushiSwap’a taşınmadan önce; Chef Naomi, havuzdan yaklaşık 13 milyon dolarlık fonu alarak kullanıcıları şok etti. Chef Naomi’nin bu fonlardan alıp kaçtığı korkusu iddiaları sonucunda SushiSwap’ın kontrolü Almeda Research adlı bir kripto para alım-satım firmasının başkanı Sam Bankman-Fried‘e verildi.

Birkaç gün sonra, Chef Nomi aldığı fonları havuza iade etti ve kullanıcılardan özür diledi. Kilitli fonlar daha sonra planlandığı gibi taşındı ve Bankman-Fried bu süreci denetledi.

SushiSwap nasıl çalışır?

SushiSwap’ın temel işlevi, kullanıcılar arasında farklı kripto para varlıklarının alım satımını kolaylaştırarak geleneksel bir borsayı yansıtmaktır.

Tek bir merkezi kuruluş tarafından desteklenmek yerine, SushiSwap’ta işlem gören tokenlar akıllı sözleşmelerle korunur. Kullanıcılar kripto parayı daha sonra alım-satım yapanlar tarafından erişilebilen yazılıma kilitler. Kilitli varlıklara karşı işlem yapanlar, havuza katkılarına göre orantılı olarak tüm likidite sağlayıcılarına dağıtılan bir ücret öderler.

SushiSwap Farms

Likidite sağlayıcıları, Ethereum cüzdanlarını SushiSwap farm yazılımına bağlayarak ve iki varlığı akıllı sözleşmelerle kilitleyerek SushiSwap havuzlarına katkıda bulunur. Örneğin, SushiSwap’ın USDT/ETH likidite havuzu eşit USDT ve ETH mevduat değerlerinden oluşur.

Alıcılar daha sonra protokolün kurallarına göre havuz içindeki tokenları değiştirebilir. SushiSwap’ı çalıştıran akıllı sözleşmeler, alıcıdan tokenlarını alır ve toplam havuz fiyatını sabit tutarak eşdeğer miktarda tokenı geri gönderir.

Bu havuzlarda likiditeyi korumak karşılığında, kullanıcılar günlük 100 yeni mint edilmiş SUSHİ tokenın bir kısmı ve protokol ücretleriyle ödüllendirilir. Kullanıcılar istedikleri zaman, farm’dan kazanılan kripto para birimlerini “harvest” tuşu ile geri alabilirler.

SUSHI’lerini topladıktan (Harvest ettikten) sonra daha fazla kripto para kazanmak isteyen kullanıcılar, Sushibar adlı uygulamayla daha fazlasını kazanabilirler. Bunun için tek yapılması gereken ellerindeki SUSHI tokenları SushiBar’a stake ederek xSUSHI token kazanmak.

SUSHI token neden değerlidir?

SushiSwap’ın kripto para birimi SUSHI, ağının korunmasında ve işletilmesinde kilit rol oynar. SUSHI sahibi olan kullanıcılar, ekosistemini geliştirebilecek önerilere oy vererek protokolün yönetilmesine yardımcı olabilir. Ayrıca herkes SushiSwap kullanıcılarının oy kullanması için bir teklif sunabilir.

SushiSwap ile ilgili tekliflerin ve oyların şu anda bağlayıcı olmadığına dikkat çekmek gerekiyor. Bu durum, seçilen tekliflerin protokolde uygulanmadan önce manuel olarak imzalamaları gerektiği anlamına gelir.

İleride SushiSwap kullanıcıları; yönetişimi, merkeziyetsiz ve özerk bir organizasyona veya oylamanın bağlayıcı olacağı ya da kararların yazılım tarafından otomatik olarak yürütüleceği bir zamana taşımayı planlıyorlar.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.