XRP (Ripple) Token Nedir?

2012 yılında Ripple Labs şirketi tarafından geliştirilmiş bir kripto paradır. Çıktığı günden itibaren adından sürekli olarak bahsettiren XRP, diğer birçok kripto paranın aksine merkezi bir sisteme sahiptir. Blockchain sistemi üzerinde işlem görmesine rağmen, işlem gören bütün defterler şirket tarafından yönetilmektedir.

Piyasaya sürüldüğü günden itibaren birçok kişinin yatırım aracı haline gelen Ripple, kısaca bir ödeme protokolü olarak kabul edilmektedir. Programlama dili olarak C++ kullanılmaktadır. Ayrıca Uluslararası döviz piyasalarında para transferi açısından Ripple çok fazla kullanılan kripto paralar arasındadır. Ripple şirketi günümüzde 300’den fazla finansal kuruluşa hizmet vermektedir.

XRP Neyi Amaçlıyor?

XRP kripto parası, değer transferi açısından birçok  önemli gelişmeye öncülük etmiştir. Ancak geleneksel para sistemleriyle uyumluluk düzeylerinden yoksun bir yapıya sahiptir. Ripple, blockchain teknolojisinden faydalanarak para transferi sistemini hızlandırmaya ve basitleştirmeye yardımcı olmayı amaçlamaktadır.

XRP, piyasa değerine göre ilk 10’da yer alsa da, 2018’in başlarında ulaştığı en yüksek seviyelerden hala çok uzakta bulunmaktadır. Ayrıca  SEC davası nedeniyle çoğu ABD kripto borsasında işlem yapılmamaktadır.

XRP Madenciliği Nasıl Yapılır?

Bilindiği üzere XRP kripto parasının madenciliği yapılmamaktadır. Ripple kendi geliştirdiği “Ripple Protokol Mutabakat Algoritması”nı kullanarak, işlemlerini ağ katılımcıları tarafından anlaşma mekanizması aracılığıyla onay alıp doğrulamaktadır.

XRP kripto parası, Bitcoin madenciliği gibi yüksek miktarda elektrik gerektirmeyen, çok daha az enerji ile işlem yapılabilmesine olanak sağlayan bir ağ kurmayı hedeflemektedir. XRP geliştiricileri madencilik yapılmaması için 100 milyar XRP’nin tamamını projenin en başında piyasa sürmüştür.

XRP’nin Tarihi

RipplePay olarak bilinen ve 2004 yılında yazılım geliştiricisi Ryan Fugger tarafından sistemin temellerini atan bir para transferi platformudur. Ryan Fugger 2004 yılında sistemin temelleri atmış olsada projeyi 2012 yılında bir başkasına devretmiştir. Projenin devrinin ardından 2012 yılında XRP token piyasa sürülmüştür. Jed McCaleb, Arthur Britto ve David Schwartz da dahil olmak üzere birçok kişinin bu serüvende emeği büyüktür. Bu üç mühendis, Bitcoin’in 2009’da piyasaya çıkmasının ardından kendi çözümlerini oluşturmak için Bitcoin mantığının dışına çıkmayı seçmişlerdir.

SEC Davası

SSEC
XRP (Ripple) Token Nedir? 3

Ripple’nın XRP satışlarında yolsuzlukla suçlandığı ve SEC ile davalık olduğunu bilmeyenimiz kalmamıştır. Bu dava ile XRP’nin yükseliş ivmesi sekteye uğramıştır. Peki SEC neden böyle bir davaya gerek duydu hep birlikte aşağıda inceleyelim.

SEC(ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu), özel şirketlerin kripto paralarının “kayıtsız” olduğunu ifade etmiştir. Kripto paraların, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu tarafından kaydedilmesi gerektiğini ifade etmiştir. Davayı sadece Ripple’a açmış olsa da ilerleyen süreçlerde diğer kripto paralara da bu tarz davaların açılacağı tahmin edilmektedir. XRP’nin bu dava sürecinde SEC, Bitcoin ve Ethereum’u kripto para  olarak kabul edip XRP’nin ise tam tersi kripto para olmadığını belirtti. Ayrıca XRP’yi “kayıt dışı menkul kıymet” olarak nitelendirdi.

Ripple, SEC’in eyleminin XRP’nin oluşturulmasından çok uzun bir süre sonra geldiğini ve diğer ABD devlet kurumlarının XRP’ye menkul kıymetten farklı bir sınıflandırma verdiğini savundu.

XRP’nin Kardeşi Olarak Bilinen XLM Token!

Biliyorsunuz ki XRP token denilince akla ikiz kardeşi gibi görülen XLM token gelmektedir. Peki arasında ne gibi farklıklar bulunmaktadır. Hangi amaç doğrultusunda çalışırlar inceleyim. Ödeme sağlayıcıları ve finans kurumları için işlemleri kolaylaştırmayı amaçlayan iki ağ olan Stellar (XLM) ve Ripple (XRP), genellikle birbirleriyle karşılaştırılmaktadır.

2012′ de piyasaya sürülen ve amacı büyük para transferi şirketlerine rakip olmak isteyen XRP, itibari paralara alternatif olmayı amaçlıyordu. Stellar kurucularından McCaleb’in Ripple yönetimi ile yaşadığı sorunlar sonrasında şirketten ayrılarak Stellar şirketini kurmuştur. Ripple, Stellar’a göre daha merkeziyetli bir yapıya sahip olup, her ikisi de para transferlerinin hızlı ve ucuz gerçekleştirilmesi amacıyla yola çıkmıştır.

Ripple büyük bankalar, borsalar ve ödeme şirketleri ile iş ortaklığı kurmayı hedeflerken, Stellar bankacılık hizmetlerine ulaşamayan insanlara bu hizmeti getirmeyi amaçlar. Ripple kar amacı güden bir politikaya sahipken, Stellar kar amacı olmayan bir vakıf olarak işlemlere devam etmektedir.

Stellar kâr elde etmeyi amaçlayan şirketlerden biri değildir. Stellar, Ripple’ın aksine kar amacı güden bir platform olarak çalışmaktadır. Henüz Ripple’da sunulmayan akıllı sözleşmeler ve dapp’ler Stellar üzerinde geliştirilebilir ve kullanılabilmektedir

Arz durumlarına gelecek olursak XLM ve XRP tokenları arasında önemli bir arz farkı bulunmaktadır. XRP’nin arzı 100 milyar iken XLM bunun yarısı 50 milyardır.

XRP Piyasa

XRP token, CoinMarketCap verilerine göre güncel olarak 0,88 dolardan işlem görmektedir. CoinMarketCap sıralamasında ise 7. sırada yer alan XRP’nin piyasada dolaşan toplam arzı 47.247.295.769 XRP’dir.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.