SEC Kimdir? Ne İş Yapar?

SEC’i (Security and Exchange Commission) Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu olarak adlandırabiliriz. SEC genel olarak menkul kıymetler ve borsa ile ilgili düzenlemelerden sorumlu devlet kurumdur.

Yatırımcıları, yatırım piyasasındaki kötü niyetli kişilerden, dolandırıcılardan korur ve yasa dışı para aklama, diğer menkul kıymet suçlarını araştırmak için kurulmuş bir kurumdur. Diğer görevleri arasında federal menkul kıymet yasalarını uygulamak ve menkul kıymet kurallarını önermek vardır. Ayrıca menkul kıymet borsasını, ülkenin hisse senedini, opsiyon borsalarını ve ABD elektronik kıymet piyasaları dahil olmak üzere diğer faaliyet ve kuruluşları düzenlemekten sorumludur.

SEC, yasa ihlallerine karşı sivil eylemlerde bulunabilir ve ceza davaları konusunda Adalet Bakanlığı ile birlikte çalışır.

1934 yılında Kongre tarafından kurulan kurum piyasaların ilk federal düzenleyicisi oldu. İnternet aracılığıyla yada posta yoluyla menkul kıymet ihracı olursa yatırımcılara sunulmadan önce SEC’e kayıt olmaları gerekiyor. Ayrıca aracı kurumlar, danışmanlık firmaları ve varlık yöneticileri gibi finansal hizmet sunan firmalarında SEC’e kayıt olması zorunludur. Hatta profesyonel temsilciler de iş yapmak için SEC’e başvurmaları gerekir.

SEC, şirket ve yatırım danışmanları ifşa gerekliliklerini ve mali başvuruları zorunlu tutar. Başvuruların da çoğu EDGAR sisteminde halka açık bir veri şeklide depolar.

SEC, Amerika Birleşik Devletleri başkanı tarafından atanmış beş komisyon üyesi tarafından yönetilir. SEC komisyonu tarafsız olacak şekilde tasarlanmıştır. Aynı siyasi partiden üçten fazla komisyon üyesi seçilmez. Merkezi Washington DC’de olan kurumun ülke genelinde ofisleri vardır.

SEC Neden Önemlidir?

SEC, yatırımcılar için çok önemlidir. Hisse senedi veya diğer menkul kıymetleri alıp satmak isteyen herkes manipüle edilme korkusu vardır. SEC, suçlular ile savaşarak bu korkuyu gidermeye çalışır.

SEC, bir bütünlük sağlayarak piyasaya olan güvenimizi sağlıyor. Yatırımcılarda rahatlıkla yatırım yapabiliyor.

Şirket bazında bakıldığında ise şirketler büyümek için yatırımcıların fonlarına ihtiyaç duyuyor. SEC olmadan ABD’de yatırımcı olmak zor olurdu ve şirketlerde fon toplayamazdı.

SEC, finansal piyasalarda dürüst davranışı garanti edemez belki ama kuralları çiğneyen herkesi yakalamak ve cezasını kesmek için elinden geleni yapar.

SEC’in Bölümleri

SEC işlerini daha iyi yapabilmek için 5 parçaya bölünmüştür bunlar şu şekide:

  1. Kurumsal Finans Bölümü: Yatırımcılara bilinçli yatırım kararları almalarına yardımcı olur. Bunun için yatırım yapılacak şirketlerin finansal beklentilerini veya hisse senedi fiyatı ile bilgilerin sağlandığından emin olur.
  2. İcra Dairesi: Davaları soruşturmak, hukuki davaları ve idari işlemleri kovalar.
  3. Yatırım Yönetimi Bölümü: Yatırım şirketlerini, değişken sigorta ürünlerini ve federal olarak kayıtlı yatırım danışmanlarını düzenler.
  4. Ekonomi ve Risk Analizi Bölümü: Ekonomi ve veri analitiğini SEC’e entegre eder.
  5. Ticaret ve Piyasalar Bölümü: Adil, düzenli ve verimli piyasalar için standartlar oluşturur ve bunları sürdürür.

SEC’in Açtığı Davalar ve Sonuçları

  • 2008’deki Büyük Durgunluktan sonra SEC, krize neden olan finansal kurumları dağıtmış ve milyarlarca doların yatırımcılara iade edilmesini sağlamıştı. Toplamda 204 tüzel kişiyi ve bireye 4 milyar dolar değerinde ceza kesilmişti. Örneğin bir Wall Street firması olan Goldman Sach, SEC’in en yüksek 2. cezasını yemişti. Ceza miktarı 550 milyon dolardı. Cezada birinci olan ise 750 milyon dolar ile WorldCom oldu.
  • 2019 yılında SEC, EOS’a dava açmış sonrasında ise anlaşma yoluna giderek EOS ceza ödemeyi kabul etmişti. EOS’un kurucu şirketi Block.one 24 milyon dolar ceza ödemişti.
  • Son olarak en çok bilinenlerde Ripple ve Circle‘a dava açıldı. Ancak dava süreci devam ediyor ve henüz bir sonuca varılmadı.

Yine de birçok gözlemci SEC’in davranışlarınız yetersiz buldu. Şimdiye kadar krizle alakalı suçlardan sadece 1 Wall Street yöneticisi hapse girdi gerisi ise parasal bir cezaya razı oldu.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.